| |
| jefflynne |
|
Začátečník

|
Zaslal: pá únor 26, 2010 10:23 am Předmět: elektronický startér do projektoru |
| |
ahoj všichni,
mám komerční projektor, ve kterém jsem vyhodil původní lampu a odpojil kontrolu vadné lampy. Projektor normálně jede, ale chtěl bych zkusit toto:
Původní lampa byla halogenid 150W a ještě je na ní napsáno 70V. Nevím, jestli to znamená 70voltů. Jako náhradní výbojku jsem si vybral Osram HQI-T 150W/NDL, takže má taky 150W a chtěl bych ji zkusit připojit na ten původní předřadník. Mám ale strach, abych tu výbojku nějak nezničil. Pokud je ale dodržen výkon 150W a předřadník by po zapálení dával jen 70V, tak by výbojka po zapálení normálně zhasla a nezničila by se a mohl bych ji pak použít s klasickou tlumivkou a startérem. Údajně klasická tlumivka také snižuje napětí z 230V až na těch 70V. Dále je tu otázka napájení výbojky AC a DC, to nevím jestli je pravda. A za další jak je to se zapalovacím napětím. Bývá kolem 5kV, otázka je, jestli je u všech halogenidových výbojek stejné, ale protože startéry a předřadníky jedou univerzálně pro jakýkoliv typ výbojky s daným výkonem, tak by to asi taky mělo být jedno.
Takže co si o tom myslíte?
Jeff
Naposledy upravil jefflynne dne st březen 03, 2010 9:12 am, celkově upraveno 1 krát |
|
| Návrat nahoru |
|
| Trinom |
|
Administrátor

|
Zaslal: pá únor 26, 2010 9:05 pm Předmět: |
| |
Tohle je ta lepší volba. To, co si myslíš, vypadá, jako správné. Po zapálení nějakými těmi 5kV napětí padne na těch necelých 100V, takže by ti měla fungovat i ta normální výbojka z krámu a nejen ta originální. Až to zkusíš, tak poreferuj... _________________ .
Kopiho a můj starý projektor
LED verze |
|
| Návrat nahoru |
|
| jefflynne |
|
Začátečník

|
Zaslal: út březen 02, 2010 2:02 pm Předmět: |
| |
Takže koupil jsem výbojku Osram HQI-T 150W\NDL. Barva světla 4200K, cena 770,- Kč.
Někdo by řekl, že je to žlutý, ale můžu vás ujistit, že je to zatraceně jasný bílý světlo.
Připojil jsem tuhle výbojku na originál ballast co byl v projektoru a výbojka bez problémů nastartovala a svítí. Doba náběhu do plnýho svitu je asi 2 minuty, to ostatně deklaruje i výrobce. Zapojil jsem zpátky všechny ochrany lampy a podobně, co byly od výrobce daný v projektoru a vše funguje tak jak má. Tzn., že proud, který teče výbojkou je ballastem řízen správně a tudíž nevyhazuje chybu lampy.
Vzal jsem origo reflektor z nefunkční lampy a flexkou s diamantovým kotoučem jsem mu uříznul špičku (patici výbojky) tak, aby v reflektoru vznikla kulatá díra o průměru 2,5cm. (protože HQI-T má průměr 2,5cm).
výbojku jsem nasunul do díry v reflektoru a zaměříl ohnisko a celý jsem to dal přesně na místo, kde byl reflektor od výroby.
Výsledek je ten, že obraz s úhlopříčkou 2,5m je jasný, bez fleků a dobře viditelný i při rozsvíceném světle v pokoji.
Jeff
Naposledy upravil jefflynne dne st březen 03, 2010 9:12 am, celkově upraveno 1 krát |
|
| Návrat nahoru |
|
| Trinom |
|
Administrátor

|
|
| Návrat nahoru |
|
| 4pepe |
|
Expert

|
|
| Návrat nahoru |
|
| jefflynne |
|
Začátečník

|
|
| Návrat nahoru |
|
| 4pepe |
|
Expert

|
|
| Návrat nahoru |
|
| jefflynne |
|
Začátečník

|
Zaslal: st březen 03, 2010 11:25 am Předmět: |
| |
No uvidíme jak dlouho to vydrží. Je možné, že ta výbojka nemá ideální podmínky a zkrátí se jí životnost, ale i tak, kdyby vydržela rok, tak těch pár set to bude dobrý v porovnáním s 10 tis za origo lampu, která vydrží taky rok.
Jeff |
|
| Návrat nahoru |
|
| Trinom |
|
Administrátor

|
Zaslal: čt březen 04, 2010 7:10 pm Předmět: |
| |
No, vzhledem k tomu, že tyhle jsou stavěný na hardcore podmínky, tak nevěřím, že by za rok zakukala (pokud nebude svítit nonstop) _________________ .
LED verze |
|
| Návrat nahoru |
|
| jefflynne |
|
Začátečník

|
Zaslal: čt duben 15, 2010 8:36 pm Předmět: |
| |
Zdar,
Výbojka má za sebou 46 hodin provozu a objevily se první problémy se startem. Občas se stane, že výbojka nenastartuje na první pokus. Zapalovací výboj totiž neprobíhá v hořáku, ale jakoby v patici výbojky. Dřív to luplo jednou a výbojka naskočila, časem už originální předřadník musel poslat několik pulzů, aby se to zapálilo a teď to někdy nezapálí vůbec. Je to jakoby bylo zapalovací napětí moc vysoký a dochází k výboji v místě, kde by k výboji docházet nemělo.
Divný ale je, že pokud výbojku vymontuju z projektoru a visí jen tak na drátech, tak naskočí uplně spolehlivě na první jiskru. Možná probíjí přívodní vn kabely na kostru a do výbojky už nejde dostatek energie.
Jeff |
|
| Návrat nahoru |
|
| Trinom |
|
Administrátor

|
Zaslal: pá duben 16, 2010 9:45 pm Předmět: |
| |
Tenhle problém tu už byl u Luny. Taky mu výboj hořel v patici a ne v hořáku (protože v patici ty kontakty byly blíž u sebe, než v hořáku). Doporučuji kabely vést naprosto odděleně daleko od sebe. _________________ .
LED verze |
|
| Návrat nahoru |
|
| Choose Display Order |
|
| User Permissions |
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
RSS Kanál
Skin Created by: Sigma12 Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
|
 |